Om Tyresö Bygdegård

Vi hälsar alla nya och gamla medlemmar, gäster och besökare välkomna! Här på Bygdegårdens hemsida hittar du information om våra kurser, kulturella aktiviteter, konferenslokaler samt information och bokningskalender för vår lokaluthyrning. Tveka inte att kontakta oss för ytterligare information eller tips på nya aktiviteter.

Historik

Fastigheten har sina anor från 1870-talet

Längst inne i Kalvfjärden på fem minuters promenadväg från Tyresö Slott och Tyresö Kyrka ligger Tyresö Bygdegård. Fastigheten har sina anor från 1870-talet då “Herr Advokat Fiskalen och riddaren Hörstadius” erbjöd församlingen huset mot deras dåvarande byggnad.

Skolverksamhet, post, bibliotek och sjukhus

Huset har fram till mitten av 50-talet i huvudsak fungerat som skola, under olika perioder har det även varit postkontor, bibliotek, sjukhus och läkarmottagning. 1955 övergick skolverksamheten till den nybyggda Tyresö Skola och Bygdegårdsföreningen fick överta äganderätten genom gåvobrev från Tyresö församling. 1957 invigdes under stor pompa och ståt Tyresös nya samlingslokal: Tyresö Bygdegård.

Nya krav från myndigheter kräver renovering

Drygt 25 år senare, 1983-84 genomförs en stor renovering av nedre våningen i stora huset. Köket flyttas och byggs om, entré, toaletter och stora salen får ny planlösning för att passa de behov som finns i bygden samt för att Bygdegården ska kunna leva upp till de krav som ställs av både myndigheter och hyresgäster.

2023 – Bygdegårdarna är fler än någonsin

Bygdegårdsrörelsen växer och nu är fler bygdegårdar än någonsin anslutna till Bygdegårdarnas Riksförbund. Läs artikeln från tidskriften från Bygdegårdarnas Riksförbund.

Från sent 80-tal till idag

Lilla huset byggs och gamla slöjdsalen rivs

1989 är det så dags att riva gamla slöjdsalen (lilla huset). Tack vare många timmars idogt och ideellt arbete av engagerade medlemmar byggs lilla huset upp igen från grunden. Resultatet är den trivsamma och gemytliga festlokal med tillhörande dansbana vi har idag. Lilla huset invigdes i april 1991.

Dansbanan

1988 revs det gamla utedasset och ersattes av en uppskattad dansbana.

Ny energi, bergvärme installeras 2008

2008 installerade föreningen bergvärme i Bygdegården.

Bygdegården byter namn 2010

2010 byter föreningen namn från Bygdegårdsföreningen i Gamla Tyresö till det modernare Tyresö Bygdegård – ett namn som redan legat i var mans mun sedan länge.

Nätverkande mötesplats och inspirationskälla

Bygdegården har under åren fungerat som inspirationskälla och mötesplats för privatpersoner, organisationer och företag. Denna tradition och verksamhet har gett oss många erfarenheter och ett stort nätverk, vilket närmare tjugotusen gäster som kommer till Bygdegården varje år, får ta del av.

Dela & Gilla Tyresö Bygdegård!